Bloomzone

Het bedrijf V.O.F. Henk Damen & Zn. startte in 1998 als familiebedrijf. Vanaf 2004 is het bedrijf door de broers Henry en Rick als B.V. voortgezet en gevestigd aan het Westeinde in Noordwijkerhout. Sinds 2017 is de handelsnaam Bloomzone geïntroduceerd. Hierdoor krijgt de kwaliteit van het bedrijf een herkenbare, internationale afzender.

Bloembollen kweken voor de droogverkoop, de bloembollen voor tuinen & parken, is de basis van het bedrijf. Sinds 2010 heeft het bedrijf haar hoofdactiviteit echter verlegd naar het produceren van bloembollen op pot. Het assortiment bestaat grotendeels uit hyacinten, waaronder de bekende “Pearl” soorten aangevuld met ‘Jan Bos’ en ‘Blue Star’. De broeierij van narcissen wordt vooral bepaald door de cultivars Tête-à-Tête’ en ‘Bridal Crown’. Beide cultivars zijn zowel goed binnen als buiten toe te passen op pot.

De teelt van de bloembollen vindt hoofdzakelijk plaats in Nederland (waaronder de Bollenstreek, Julianadorp en de Noord-Brabant). Om eerder in het seizoen al bollen op pot te kunnen broeien, laat Bloomzone haar hyacinten ook in Zuid Frankrijk via contractteelt telen. Deze worden over het algemeen eerder gerooid en bereiken daarom eerder het stadium waarop ze geplant en geforceerd kunnen worden.

Het belangrijkste uitgangspunt van Bloomzone is het leveren van een kwalitatief goede en ‘zware’ pothyacint. Deze garantie heeft het bedrijf doordat de bollen in eigen kwekerij worden geproduceerd en er daarom precies bekend is welke voedingsstoffen en behandelingen de hyacint heeft gehad.

Door deze traditionele manier van eigen bollen te telen, is Bloomzone jaarlijks in staat miljoenen hyacinten en narcissen van uitstekende kwaliteit aan afnemers af te leveren. Dit is één van de onderscheidende kwaliteiten van Bloomzone.